torsdag 20 februari 2014

Urban odling

Har tänkt en del  på Urban odling. Stadsodling som det också kallas. Det är en trend bland medvetna, framförallt unga människor som vill förändra. De är medvetna om att odla ekologiskt. Och att äta och handla ekologiskt. 
Det har bildats föreningar i storstäderna här i Sverige. 
För folk som vill odla.
Människor odlar tillsammans. Kommuner uppmärksammar och delar ut mark. Fantastiskt!

Stadsodling finns det i många olika former, det kan handla om allt från kolonilotter till sk Guerilla Gardening där man smyger ut på natten och odlar i parkerna. Om man bor i städer kan det vara ett alternativ. Alla äger inte mark. I England har folk börjat hyra ut mark som de själva inte odlar på. Vore inte det något för oss här i Sverige? Och även i våra andra grannländer? Tänk så mycket bra jord som bara ligger där och inte används. 

Själv odlar jag ekologiskt. Och i Pallkragar med hästgödsel och köpt ekologisk jord. 
På vår tomt finns en väldans massa stenar. Så Pallkragar är ett måste för grönsaksodlingen.

 Vår katt Selma sitter och njuter i vårsolen      på våra pallkragar.
Inuti lådorna stiger värmen från det färska hästgödslet.I en ekologisk odling använder man sig av naturliga gödselmedel och växtföljd. Alla kan odla ekologiskt, har man en fönsterbräda, balkong,kollonilott eller uteplats är det bara att sätta igång. Istället för att köpa gödsel från handelsträdgården tar man tillvara på gräsklipp och döda växter som näring. En kompost eller egen urin är också en bra näringskälla.


En del av skörden 2013

Ha det bäst! ÅsaInga kommentarer:

Skicka en kommentar